Lottica Szemvizsgáló Szalon logo

Lottica Szemvizsgáló Szalon

Szemvizsgálat, komplett szemüvegek készítése, kontaktlencsék és napszemüvegek forgalmazása

Lottica Szemvizsgáló Szalon
Szeged, Somogyi u. 21.
+36 (20) 350 73 34

Gyik

Sportoláshoz dioptriás szemüvegre van szükségem. Milyen lehetőségek közül választhatok?

A legtöbb szemüveges sportoló az ívelt lencsés sportszemüvegeket szeretné használni, melyek több optikai hibát is okozhatnak, ha nem megfelelő lencsékkel készítik el.

Technikailag 2 megoldás kínálkozik.

Az egyik, amikor lemérjük az íveltséget és a szem kitekintési pontjait, illetve  a szemtől való távolság és szemüveg dőlésszöge meghatározásával kifejezetten a sportszemüveg + a viselője paramétereihez igazítjuk a lencsegyártást. Ebben az esetben akár dioptriás sportnapszemüveg is gyártható egyedileg.

A másik megoldás, amikor a sportszemüveget kifejezetten erre a célra ellátják egy kis dioptriázható  betéttel, ami el is távolítható ( pl. amikor kontaktlencse viseléskor szükségtelen), és abba készítjük el a szükséges látáskorrekciót. Ebben az esetben is figyelembe vesszük, hogy a két optikai lencse ívet zár be, tehát a szükséges mérésektől ebben az esetben sem lehet eltekinteni. A sportszemüveg keret íveltsége, a szemüveg mérete, dioptria értéke, valamint az ehhez tartozó pupillák távolságának arányai nagy eltérés esetén a gyártási tartományokat meghaladhatják. Ebben az esetben a sportszemüveg mellett kontaktlencse használatát javasoljuk, amennyiben alkalmas rá a szemüveget viselő szeme.

Mit tegyek ha elszakad a kontaktlencsém?

Szakadt, sérült lencsét szigorúan tilos szemre helyezni, mert súlyos következményekkel járhat. Minden esetben a kontaktlencse illesztőjével vegye fel a kapcsolatot vagy fáradjon be üzletünkbe!

Milyen negatív következménnyel jár, ha az adott szemüveg nem megfelelő?

A viselő személy szemeihez nem optimálisan elkészített szemüveg különböző tünetekhez vezethet. Ez egy tipikus probléma: Ön észreveszi, hogy a szemüveg nem biztosítja a kifogástalan látást. Ez a látása szubjektív romlásához vezet. Ez ugyan nem károsítja, de természetesen megerőlteti a szemét. És ez azt jelenti, hogy a szemének keményebben kell dolgoznia. Az számtalan következménnyel járhat, beleértve a fejfájást, tarkófájást, egészen a szédülésig és a kettőslátásig. Az égő vagy viszkető szemek további tünetek lehetnek. Ezek nem csak a nem megfelelő szemüvegek következményei. Az ok száraz levegő is lehet. Egy nem megfelelően elkészített szemüveg azonban jelentősen szerepet játszik a probléma létrejöttében.

Mit tesz a napszemüveg a szemünkért?

A napszemüveg több, mint csupán egy egyszerű divatkiegészítő. Védi szemünket az emberi szem számára teljesen láthatatlan káros rövidhullámú sugárzással szemben. A napszemüveg kényelmesebb látást is kínál, szívesen viseljük, mert jelentősen csökkenti az erős napfény által okozott kellemetlen vakító hatást. Minél erősebb a napfény és a fényvisszaverődés, mint például a nagy vízfelületeken, vagy magasan, a hóval borított hegyeken, annál jobban kell ügyelnünk a szemünk védelmére. Ez azt jelenti, hogy jobb egy sötétebb színezést választanunk. Rendkívüli esetekben további bevonatok is segítségünkre lehetnek.

Íme a gyakorlatban bevált szabály: minél semlegesebb a szemüveglencse színe, annál kevésbé befolyásolja a színlátásunkat. A szemüveglencsék gyártásánál az egyik fő cél, hogy a vakító fény optimális mértékű tompítása mellett a természetes színérzékelés megmaradjon. Ez különösen érvényes az autó- vagy motorkerékpár vezetők számára javasolt napszemüvegek esetén. Napszemüveg vásárlásakor feltétlenül ügyeljen arra, hogy az Ön által vásárolt szemüveglencsék alkalmasak legyenek vezetéshez. Ne válasszon túl sötét, a fényt túlságosan elnyelő színezést. Máskülönben a lencse színe kedvezőtlen hatással lehet pl. a közlekedési lámpák színének felismerésére. Egyes színárnyalatok, pl. a sötétkék vagy a piros, nem alkalmasak vezetésre. Azok a napszemüvegek, amelyek fényelnyelése meghaladja a 25%-ot, nem alkalmasak a sötétben, vagy a szürkületben való vezetésre. Legyen elővigyázatos autóvezető – gondoljon ezekre a tényezőkre is! Ha további tájékoztatást kíván, az optikusa szívesen áll rendelkezésére.

Egyes esetekben – divatos, vagy gyakorlati okokból –a szürke, barna vagy sötétzöld üvegek alkalmatlanok. A ZEISS lencsék bármilyen színárnyalatban kaphatók, bármit is kíván. A lencse természetes színlátására való hatása a színétől függ. Szemünk azonban idővel alkalmazkodik a színszűréshez, és az agyunk a helyes természetes színt idézi.

Számos mítosz van köztudatban azzal kapcsolatban, hogy a különleges színárnyalatok milyen hatással lehetnek a látásunkra vagy kedélyállapotunkra. Tény azonban, hogy egy színárnyalat pozitív vagy negatív hatásának mértéke, a személyektől függően különböző lehet. Ezért jó, ha az optikusnál egyeztetünk ezzel kapcsolatban.

Mire kell figyelnie a keret kiválasztásánál?

A szemüveglencsén felül a keret is nagyon fontos. Azonban amikor különböző kereteket próbál fel a látványon túl mást is figyelembe kell vennie. Különösen fontos a hosszú távú viselhetőség és kényelem szempontjából, hogy a keret hogyan passzol az archoz. A keretnek megfelelően kell illeszkednie az archoz. Nem szabad nyomást éreznie az érintkezési pontoknál, vagyis a fülnél vagy az orron. Az optikusnak úgy kell az archoz beállítania a szárakat, hogy ne érezzen nyomást a halántékán, még akkor sem, ha sokáig viseli a szemüveget. Az ideálisan beállított szárak csak egy enyhe nyomást gyakorolnak a fül mögötti részre, ezzel elkerülik, hogy az orra nehezedjen a keret súlya. Az általános szabály az, hogy akkor van jól beállítva a szemüveg, ha nem is vesszük észre viselet közben.

A keret akkor helyezkedik el ideálisan az arcon, ha a szemöldök a felső íve fölött vagy közvetlenül mögötte van. Ez garantálja a legjobb látást, mivel a képet nem zavarja a keret vagy a lencse széle. Legyen körültekintő a méret kiválasztásánál, az ideális méretet a szemei közötti távolság és szemgödrének mérete határozza meg. Azonban a keret nem lehet sokkal szélesebb az arcnál, és nem szabad hozzáérnie az arccsonthoz sem. Ha hozzáér, a lencse párásodni fog, a keret pedig megnyomja az arcot. A nagy keretek napjainkban divatosak, kényelmes látást, jó viseletet nyújtanak.