Lottica Szemvizsgáló Szalon logo

Lottica Szemvizsgáló Szalon

Szemvizsgálat, komplett szemüvegek készítése, kontaktlencsék és napszemüvegek forgalmazása

Lottica Szemvizsgáló Szalon
Szeged, Somogyi u. 21.
+36 (20) 350 73 34

Kampányok

Védje szemét az UV-sugárzástól! Védje szemét az UV-sugárzástól!

Kánikula idején egyre többet hallani a káros UV-sugárzási csúcsértékekről, a bőrvédelem fontosságáról, de a szem védelme még fontosabb – állítja Nagy Margit Klára optometrista.

A NYÁRI SZEMVÉDELEM MIÉRT ANNYIRA FONTOS?
A szem védelme még fontosabb, mint a bőré, mert a szem és a szemkörnyéki bőrszövetek jóval érzékenyebbek mindenre, így a káros UV-sugarakra is a testfelületünk többi részéhez képest. Az UV-sugárzás láthatatlan a szemnek, és noha különböző mértékben, de az év minden szakaszában jelen van és hatással van a szervezetre. Így egész évben foglalkoznunk kell vele.

IDŐJÁRÁSTÓL FÜGGETLENÜL? BORONGÓSABB IDŐBEN AZT GONDOLNÁ AZ EMBER, HOGY AZ ÓZONRÉTEG ÉS A FELHŐTAKARÓ EGYÜTTES HATÁSA ÓVJA AZ EMBERT.
Sajnos nem így van. Az UV-sugárzás 3 fő tartományra osztható: UV-A, UV-B és UV-C-re. Az utóbbit az ózonréteg kiszűri, így az nem éri el a földfelszínt. Az UV-B tartományt magasabb hullámhossza miatt már nem blokkolja teljesen az ózon: egy részét ugyan szűri a felhő és légkör, de egy része már eléri a földfelszínt. Az UV-A tartományt már sem az ózonréteg, sem a felhőtakaró nem állítja meg, így ezek hullámhosszuktól függetlenül elérnek bennünket az év minden napján. Persze jótékony

AZ UV-SUGÁRZÁSNAK MILYEN SZEMRE KÁROS HATÁSAI VANNAK?
A „csupán” esztétikai elváltozást okozó hatásai mellett van rongáló szerepe is. Az egyik legfontosabb, hogy növeli a szürkehályog kialakulásának esélyét, illetve, ha az más ok miatt is kialakul, az UV-sugárzás hozzájárul ahhoz, hogy az gyorsabban következzen be, mint egyébként. Erről rendkívül fontos tudni, ugyanis a világon a vakság vezető oka a szürkehályog. Magyarországon évente kb. 75 ezer embert műtenek meg emiatt. Ezen kívül a bőrrák 5–10%-a a szemhéjon keletkezik. Az UV hozzájárulhat a kötőhártya adott területen történő megvastagodásához, szövetszaporulatához, melynek kialakulását fokozza, ha valaki sokat tartózkodik poros, száraz helyen, hiszen ez a levegő irritálja ezt az érzékeny területet. Ezt a szövetszaporulatot
szakmai nyelven pterygiumnak nevezzük, és kortól függetlenül bárkit érinthet. Képes „ránőni” a szaruhártyára, ami se nem szép, se nem egészséges. Eltávolítása kizárólag műtéttel lehetséges. Az UV-sugárzás nagyon meggyorsítja a bőr természetes öregedési folyamatait. A szem körüli bőrszöveteken kialakuló ráncok korai megjelenéséért 90%-ban okolható.

HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK MINDEZEK ELLEN?
A bőrfelületünk nagy részét ruhával vagy naptejjel védhetjük. A szemvédelem részben árnyékot biztosító kalappal, megfelelő UV400 napszemüveggel, illetve teljes UV-védelmet biztosító dioptriás optikai lencsékkel is biztosítható. A legtöbb forgalomban lévő optikai színtelen szemüveg lencse csak 25–30%-ban képes kiszűrni a káros UV-sugárzást, ezért erről már a vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

MIT JELENT A TELJES UVVÉDELEM SZÍNTELEN LENCSÉKNÉL?
Azt, hogy egyes lencsék speciális alapanyaga képes blokkolni a káros UV-sugarakat egészen 400 nm-ig, illetve a lencsén lévő speciális felületkezelés
megakadályozza, hogy a lencse hátsó felületéről az UVsugarak visszatükröződjenek a szemünkbe. Az optika-szaküzletek tudnak ebben segíteni, illetve az itt található UV-teszterek pár másodperc alatt megmutatják, mit tudnak a saját lencséink. A szemüveges emberek többsége 1,5 törésmutatóval rendelkező hagyományos, színtelen szemüveglencséket visel, nekik és legfőképpen a gyermekeknek lenne igazán fontos ez a speciális védelem.

Szakértő: Nagy Margit Klára,
optometrista

Többi bejegyzés