ZEISS Polatest® vizsgálat

Szalonunk elsődleges küldetése a ZEISS Polatest® rendszerrel végzett különleges és pontos látásvizsgálat, és ennek alapján történő szemüvegfelírás, valamint a kontaktlencse-illesztés.

A polateszt látásvizsgálati módszer alkalmas a szemizmok egyensúlyának megállapítására, mely metódust több mint 50 évvel ezelőtt Németországban fejlesztettek ki.

Gyakori fejfájással és időnként képkettőződéssel, „megmagyarázhatatlan” fáradásos tünetekkel, szem alatti sötét bőrelváltozással és olvasási nehézségekkel küzdők nem is sejtik, hogy tüneteik mögött vagy korrigálatlan – esetleg alul- vagy túl korrigált – fénytörési hiba, vagy a két szem nem megfelelő együttműködéséből fakadó fúziós problémák húzódnak meg a háttérben.

Sokan „rejtett kancsalságnak” nevezik, de valójában nem kancsalságról van szó, hanem a szemek fúziójának nehézségeiről. Gyakran egy életen át ki sem derül, hogy a panaszokra a fájdalomcsillapítók szedése nem megoldás, viszont a rossz beidegződések eredménye gyakran a 3D látás, azaz a kétszemes együttlátás részleges vagy teljes elvesztése.

Ennek a problémának sokkal több érintettje van, mint amennyi felderítésre kerül. A figyelem, az összpontosítás nehézségei már jelzést adhatnak, hogy ne csak az éleslátást vizsgáljuk, hanem a szemek közti összehangolt, a magasabb szintű binokuláris, vagyis a sztereolátást is, hogy a térben jól tájékozódva a tárgyak helyzetét a valóságos helyüknek megfelelően érzékeljük-e.

A vizsgálat olyan speciális teszteket tartalmaz, melyek a két szem együttműködésére adnak adekvát válaszokat; ezekből pontosan kimérhető, hogy mekkora mértékű eltérésről van szó, mennyire rugalmas a vizuális rendszer, és mennyit képes önállóan és problémamentesen kompenzálni.

A szögeltéréses binokuláris látás SZBL/phoria gyakran minimális külső segítséggel jól helyrehozható és tartósan munkamentes (nyugalmi) távollátást eredményez, mely mellett marad bőven alkalmazkodásra elegendő energia a közeli látásigényre.

A sok digitális eszközhasználat eleve egy magas igénybevételt jelent a közeli tartományban a vizuális rendszernek, mely kitettség az utóbbi időben jelentősen felszínre hozta ezeket a problémákat. Ha hasonló panaszokat tapasztalsz, és úgy gondolod, hogy érdemes lenne utánajárni, várunk szemészeti szaküzletünkben!

 
Foglalj időpontot ZEISS Polatest® vizsgálatra a Lottica Szalonba!

ldőpontfoglalás